Κυριακή 18 Μαρτίου 2012
Οι χρήστες, οι κήρυκες και οι πρωτιές στο Internet
Από τις ανάγκες, το επίπεδο και τις αντιδράσεις των χρηστών του Internet έχει ήδη διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο στην ενημέρωση που απορρίπτει πρακτικές του παρελθόντος που ευδοκίμησαν στην παρουσίαση της επικαιρότητας κυρίως από την τηλεόραση. Το νέο μέσο μέσα σε λίγα χρόνια έδειξε ότι πολλά δημοσιογραφικά κλισέ έγιναν ανεπίκαιρα σαν λάμπες πετρελαίου.
Στη δεκαετία του 90 όταν ο ανταγωνισμός των δελτίων της τηλεόρασης είχε φτάσει στο ζενίθ είχαν εφευρεθεί διάφορα κλισέ από τα κανάλια προκειμένου να κερδίσουν τη μάχη των εντυπώσεων. Μεταξύ αυτών ήταν και το συνηθισμένο μετέπειτα «όπως μεταδώσαμε πρώτοι». Ήταν η τιμή και η δόξα για τον παρουσιαστή και τον ρεπόρτερ που το ξεστόμιζε για να προβάλλει τις επιδόσεις του ενημερωτικού μηχανισμού του καναλιού στην παραγωγή πρωτογενούς δημοσιογραφικού προϊόντος. Σε κάθε τέτοια περίπτωση ήταν τέτοια η έπαρση και η σιγουριά, που πυροδοτούσαν και καβγάδες μεταξύ των καναλιών όταν η προβαλλόμενη δημοσιογραφική επιτυχία εμφανιζόταν να έχει πολλούς πατεράδες…
Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν και πραγματικές δημοσιογραφικές επιτυχίες αλλά και μεγάλες μούφες που προκαλούσαν γέλια και δημιουργούσαν ανέκδοτα. Ωστόσο κανείς από εκείνους που πρόβαλλαν τις πρωτιές, μη εξαιρουμένου και του υπογράφοντος, δεν αναρωτήθηκε ποτέ αν η μέθοδος αυτή είχε θετικά αποτελέσματα στην κοινή γνώμη και δεν ήταν μόνο για εσωτερική κατανάλωση… Δε μάθαμε ποτέ αν μια προβαλλόμενη πρωτιά έφερε περισσότερους τηλεθεατές ή αν προκαλούσε την κλασική αντίδραση του κοινού όταν κάποιος ευλογεί τα γένια του και που εκδηλώνεται με διάφορες γνωστές χειρονομίες με κάθετες και οριζόντιες παλάμες…
Κι ενώ φαινόταν πως το αποτέλεσμα της δημοσιογραφικής πρωτιάς θα έμενε στα εκατομμύρια άλυτα μυστήρια, ήρθε το Internet να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.
Δεν υπάρχει χειρότερη πρόκληση για το χρήστη από εκείνη που κάποιος διαχειριστής θα επιχειρήσει να του τονίσει κάτι αντιληπτό. Ο καθημερινός χρήστης της επικαιρότητας έχει γνώμη για ό,τι βλέπει. Γνωρίζει πολύ καλά ποιός έχει ταχύτητα, πληρότητα. Αντιμετωπίζει την ενημέρωση συνολικά και αντιδρά αμείλικτα όταν κάποιος επιχειρήσει να του υποδείξει κάτι που γνωρίζει καλά, ίσως περισσότερο από τον διαχειριστή ενός Site. Παύει να είναι επισκέπτης εκείνου που επιχειρεί να ευλογήσει τα γένια του. Υπάρχουν χιλιάδες σχόλια χρηστών που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Μάλιστα τα περισσότερα σχόλια έχουν τόσες «γαλλικές» εκφράσεις που δίνουν και το μέγεθος της οργής αλλά και τη διάσταση του κωμικού για τους κήρυκες της πρωτιάς.
Ίσως όλα αυτά ήταν συσσωρευμένα από την ακμή της τηλεόρασης και εκτονώνονται τώρα που αρχίζει να κυριαρχεί ένα διαδραστικό μέσο στην επικοινωνία. Το σίγουρο πάντως είναι πως το κοινό του Ιnternet δεν ανέχεται κλισέ από το παρελθόν γιατί από τη φύση του το μέσο αυτό καλλιεργεί μεγαλύτερο δείκτη νοημοσύνης από εκείνο που απαιτούσε η τηλεόραση.
ΘΟΔΩΡΗΣ Δ. ΣΤΙΝΗΣ