Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Tο τέλος του Ενημερωτικού Ραδιοφώνου

Οι αριθμοί συνήθως φωνάζουν πρώτοι όταν έρχεται ένα τέλος. Και είναι αμείλικτοι όταν πρόκειται για μέσα ενημέρωσης. Για το ελληνικό ενημερωτικό ραδιόφωνο τα τελευταία χρόνια έχουμε αδιάκοπη συρρίκνωση ακροατών, προγράμματος, ενημέρωσης και προσωπικού. Στοιχεία που δημιουργούν μια γκρίζα εικόνα η οποία έχει μέσα της τις προδιαγραφές ενός τέλους.





Υπάρχει ένας κανόνας που λέει «μη με αντιγράφετε ολοκληρωτικά γιατί θα αντιγράψετε και τα ολέθρια λάθη μου»… Η ιστορία του ιδιωτικού ενημερωτικού ραδιοφώνου στην Ελλάδα ταιριάζει σε μεγάλο βαθμό στον κανόνα αυτό. Σε μια περίοδο ακμής, που κυρίως ευνοούσε η πολιτική συγκυρία, δημιουργήθηκαν ορισμένα πρότυπα και από κει και πέρα άρχισε ένας κύκλος αντιγραφής που οδήγησε σε μια μεγάλη παρακμή. Ο ένας αντέγραφε τον άλλον στη δημιουργία ενημερωτικού προγράμματος χωρίς να γνωρίζουν, ( όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα), τα βασικά παγκόσμια πρότυπα που εξελίχθηκαν εκεί που γεννήθηκε το ενημερωτικό ραδιόφωνο. Και για να φύγει κάθε υπόνοια εξυπνάκια, πρέπει να ξεκαθαριστεί εξαρχής, ότι στη λούμπα αυτή έπεσε και ο υπογράφων.

Ο αμερικανικός ραδιοφωνικός προγραμματισμός σε μερικά χρόνια θα συμπληρώσει έναν αιώνα ιστορίας. Έζησε μια μεγάλη ακμή για πολλές δεκαετίες, χαρακτηρίστηκε ο μεγάλος αδελφός της τηλεόρασης και αυτή την εποχή μετράει τα πλήγματα που έχει δεχθεί από το ίντερνετ. Βασίστηκε στην κάλυψη των ενημερωτικών αναγκών των ακροατών, κυρίως εκείνων που μετακινούνταν με το αυτοκίνητό τους. Το κυρίαρχο πρότυπο ήταν και είναι ο 1010 WINS της Νέας Υόρκης. Ο προγραμματισμός του WINS εξαρτήθηκε από το μέσο χρόνο παραμονής των ακροατών στο αυτοκίνητο. Το 1965 υπολογίστηκε στα 20 λεπτά και στη συνέχεια προσαρμοζόταν με τα κυκλοφοριακά δεδομένα της αμερικανικής μεγαλούπολης. Μέσα στο χρονικό διάστημα αυτό το δημοσιογραφικό επιτελείο του σταθμού έδινε και δίνει ένα πλήρες ενημερωτικό μενού. Η απόδοση του σχήματος αυτού δεδομένη και αναμφισβήτητη, καθώς ο WINS πρώτος σε ακροαματικότητα ενημερωτικός σταθμός επί δεκαετίες. Αυτό σημαίνει τα έσοδά του είναι τέτοια που δεν απειλείται η βιωσιμότητά του ακόμα και σ΄αυτούς τους δύσκολους για το ραδιόφωνο καιρούς.

O WINS είναι το πρότυπο του αμιγούς ενημερωτικού σταθμού. Υπάρχει κι ένα άλλο μεγάλο πρότυπο και είναι εκείνο του talk radio με ενημερωτικές εκπομπές και ειδήσεις. Ο talk προγραμματισμός περιλαμβάνει 5ωρες και 3ωρες εκπομπές με έναν talker που μιλάει κυρίως με τους ακροατές για τα θέματα της επικαιρότητας. Και στις δύο περιπτώσεις το κύριο προϊόν είναι οι βασικές πληροφορίες ή ειδήσεις (σε μεγάλη δόση) που έχει ανάγκη ο ακροατής για να αρχίσει ή να συνεχίσει την ημέρα του.

Εδώ και αρκετά χρόνια το ελληνικό ενημερωτικό ραδιόφωνο αντιμετωπίζει μια κάθετη πτώση και αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τίποτα από τα προαναφερόμενα δεν δόθηκαν στην αναγκαία δόση ή και καθόλου.
Και εξηγούμαστε:
Θα έτυχε και σε σας, ένα μεγάλο γεγονός να βρίσκεται σε εξέλιξη, να ανοίξετε το ραδιόφωνο για να μάθετε και να πέσετε πάνω σε μια αδιάφορη πολιτική συζήτηση ή να αναγκαστείτε να υπομείνετε ακούγοντας διάφορες εξυπνάδες και ελαφρότητες.

Θα έτυχε και σε σας, να είσαστε μπλοκαρισμένοι στην Εθνική Οδό ή και στο Κέντρο, να περιμένετε πότε τελικά θα πουν την αιτία, αν την πουν και δεν μεταδώσουν το κλασικό «αυξημένη κίνηση». Mην πει κανείς ότι η κίνηση δεν είναι σοβαρή ενημέρωση γιατί για πολλούς είναι ζωτική πληροφορία για την καθημερινότητά τους.

Θα έτυχε και σε σας να περιμένετε στο αυτοκίνητό σας να ακούσετε για τον καιρό, να φτάσετε στον προορισμό σας και να μη μάθετε τελικά.

Σου ζητάει ένας μέσος ακροατής αυτή που λέμε κλασική ενημέρωση στη διαδρομή για τη δουλειά του και δεν του τη δίνεις. Ε, κάποια στιγμή δε θα ανοίξει το διακόπτη, σίγουρος για το μάταιο του πράγματος… Και μην πουν ορισμένοι ότι εμείς το κάνουμε ή το κάναμε, γιατί μπορεί αυτό να ισχύει, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα ήταν και είναι σούπα.

Υπάρχει και η κορυφαία συνταγή της σούπας η οποία είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους με μεγάλη και εκτεταμένη εφαρμογή: Έχουμε μια εκπομπή μιας ώρας, βγάζουμε δύο πολιτικούς και καθαρίσαμε…

Όταν κάτι παύει να δίνει αυτό που έχει ανάγκη μια κοινωνία, αργοσβήνει και από κάποιο σημείο δεν υπάρχει πια. Εάν ένα μέσο ενημέρωσης, δεν δίνει την αναγκαία ενημέρωση και περιορίζεται σε πολιτικές σούπες και τραγουδάκια, τότε η αντίστροφη μέτρηση για το ΤΕΛΟΣ έχει αρχίσει.

Για το ελληνικό ενημερωτικό ραδιόφωνο η αντίστροφη μέτρηση έχει προχωρήσει πολύ. Και δε φαίνεται κάτι πολύ δυνατό στον ορίζοντα που να μπορεί να αντιστρέψει τα πράγματα.


Θοδωρής Στίνης